Bilo koja hrana može izazvati alergijsku reakciju, ali 90% alergija na hranu kod dece izazivaju samo 6 uobičajenih namirnica ili grupa namirnica – mleko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi, soja i pšenica. Kod odraslih, sličan procenat ozbiljnih alergija uzrokuje samo 4 vrste hrane – kikiriki, orašasti plodovi, riba i morski plodovi. Alergije na voće i povrće mnogo su ređe i obično manje ozbiljne.
Alergija na kravlje mleko je među najčešćim preosetljivostima kod male dece, verovatno zato što je to prvi strani protein koji mnoge bebe unose u tako velikim količinama, pogotovo ako su hranjene bočicom. Ako postoji alergija na kravlje mleko, čak i odojčad koja se hrane majčinim mlekom može imati kolike ili ekcem sve dok se mleko i mlečni proizvodi ne eliminisu iz ishrane majke. Između 2 i 3 od svakih 100 dece mlađe od 3 godine ima simptome alergije povezane sa kravljim mlekom.
Povraćanje nakon hranjenja je najčešći način na koji dete pokazuje alergiju na mleko, ali moguća su i ozbiljnija reagovanja. Količina, plač i nadimanje mogu ponekad biti jedini znaci alergije na kravlje mleko kod veoma malih beba. (Mora se reći, međutim, da se u većini slučajeva kod beba nikada ne nađe uzrok za kolike, a neprestano plakanje na kraju prestane bez lečenja, pre nego što beba napuni 6 meseci). Druge rane i suptilnije simptome alergije na mleko često čine svrbljiv osip ekcema (atopijski dermatitis).
Naravno, najočiglednija vrsta reakcije na mleko je kada dete popije mleko ili pojede mlečni proizvod i odmah razvije probleme sa disanjem ili koprivama. Većina dece sa alergijom na kravlje mleko takođe su alergična na mleko kozama ili ovaca, pa ovo nisu dobri zamenski proizvodi.
Sobna formula na bazi soje može ili ne mora biti pogodna za bebe alergične na mleko, jer neki koji su osetljivi na kravlje mleko takođe ne podnose sojin protein. Ako vaša beba alergična na kravlje mleko ne podnosi sojinu formulu, vaš pedijatar može preporučiti posebnu formulu napravljenu od proteina ekstenzivno hidrolizovanih ili amino-kiselinskih elemenata.
Mnoga deca prerastu alergiju na mleko kako njihov imunološki sistem sazreva. Međutim, vaš pedijatar će verovatno predložiti da se obave testovi alergije pre nego što vaše dete ponovo proba mleko. Ako testiranje pokaže da je alergija nestala, mleko se može pažljivo davati vašem detetu postepeno povećavajući količinu u kancelariji lekara, gde se svaka reakcija može pratiti i, ako je potrebno, lečiti. Ako vaše dete jednostavno ima intoleranciju na laktozu, testiranje na alergiju obično nije potrebno, i mleko i mlečni proizvodi mogu se postepeno ponovo uvesti kod kuće dok pratite simptome. U supermarketima postoje proizvodi sa različitim smanjenim sadržajem šećera laktoze koji pomažu deci sa intolerancijom na laktozu da imaju mleko u ishrani.
Mleko i proizvodi od mleka su važni izvori kalcijuma, minerala koji je neophodan za jake kosti i zube, funkciju mišića i nerava, i zdravlje svakog sistema u telu. Tamnozeleno lisnato povrće, konzervirana riba sa kostima (npr. sardine, losos), kalcijumom obogaćeni sok od narandže, suve smokve i šljive, tofu i suvo povrće su među mnogim bogatim nemezijskim izvorima kalcijuma za stariju decu koja ne podnose mleko, sir i jogurt.
Deca koja su alergična na jaja reaguju pretežno na protein u belancetu jajeta. Međutim, budući da žumance često može biti kontaminirano belancetom, bezbednije je da deca alergična na jaja potpuno izbegavaju jaja. Srećom, dok su jaja nutritivno vredna i odličan izvor proteina, nisu neophodna za dobru ishranu. Meso, riba, mlečni proizvodi, žitarice i mahunarke su odlični alternativni izvori sličnih proteina, minerala i vitamina. Ako je vaše dete alergično na jaja, obratite pažnju na skrivene sastojke jaja, kao što su jajni premaz na određenim hlebovima ili jaje koje se koristi kao vezivo u pohovanoj hrani.
Kada je orah zapravo mahunarka? Kada je reč o kikirikiju, koji je rođak graška i pasulja. Pošto kikiriki i orašasti plodovi potiču iz različitih biljnih porodica, dete koje je osetljivo na kikiriki često može konzumirati orahe, pekan orase, i druge orašaste plodove bez problema. Međutim, oprez je potreban jer deca koja su alergična na kikiriki, iz nepoznatih razloga, često takođe mogu imati zasebnu alergiju na orašaste plodove.
Kao i jaja, kikiriki su ukusni i hranljivi, ali nisu neophodni za zdravu ishranu. Nisu potrebne zamene u ishrani. Većina ljudi sa alergijom na kikiriki podnosi druge mahunarke poput soje i pasulja, iako ponekad kožni ili krvni testovi mogu pokazati pozitivan rezultat na ove druge mahunarke.
Kikiriki ponekad mogu biti prisutni u namirnicama kada se to najmanje očekuje. Kikiriki se često melju i koriste kao sredstvo za povećanje mase u proizvodima poput slatkiša. Puter od kikirikija ponekad se koristi od strane restorana i keteringa kao “lepak” u pripremi hrane da bi se namirnica održala zajedno. Stoga je imperativno da ne samo pažljivo čitate deklaracije kako biste se uverili da kikiriki nisu neosetljivi sastojci u komercijalnim namirnicama, već i da pitate i razjasnite sadržaj hrane koja se kupuje i konzumira u restoranima ili priprema i konzumira na lokacijama van vašeg doma.
Alergija na orašaste plodove – orah, pekan orah, indijski orah, orah iz Brazila, badem, lešnik; svi orašasti plodovi sa tvrdom ljuskom – može biti jednako ozbiljna kao alergija na kikiriki, i ista upozorenja važe. Jedno dete može imati alergiju samo na jedan orašasti plod, dok drugo može imati alergiju na više orašastih plodova. Ponekad može doći do zabune oko različitih vrsta orašastih plodova, pa osobe koje su alergične na orašaste plodove često se jednostavno odriču svih, da bi bile sigurne. Obratite pažnju na učitelje, prijatelje i članove porodice da je vaše dete obavezno izbegava sve proizvode sa čak i tragom orašastih plodova i kikirikija, jer je alergija na orašaste plodove, generalno, najozbiljnija od svih alergija na hranu.
Bebe hranjene sojinom formulom, poput kravljeg mleka, mogu razviti osip, curenje nosa, piskavice, proliv ili povraćanje od alergije na sojin protein. Pri prelasku na sojinu formulu, neka deca koja su alergična na kravlje mleko mogu takođe biti alergična na soju. Ako je to slučaj, vaš pedijatar može preporučiti nisko-alergijsku formulu napravljenu od proteina ekstenzivno hidrolizovanih ili amino-kiselinskih elemenata.
Deca sa alergijom na soju obično podnose sojino ulje jer sadrži minimalno proteina. Sojino lecitin je masni derivat soje koji je izuzetno nizak u sojinom proteinu i obično se podnosi kod osoba sa alergijom na soju.
Riža i ovas obično su prve žitarice koje se uvode u ishranu jer su manje verovatne od drugih žitarica da izazovu probleme sa alergijama. Ako nema problema sa ovsom, sledi pšenica. Pšenica je žitarica koja se najčešće povezuje sa alergijama, ali i pored toga, to je i dalje retka alergija na hranu. To je sreća jer se pšenica nalazi u toliko mnogo pripremljenih namirnica.
Postoje dva tipa negativnih imunoloških reakcija na pšenicu. Prvi je klasična alergija na hranu, sa simptomima poput koprivnjače ili piskanja koji se javljaju odmah nakon što dete pojede hranu od pšenice.
Drugi se naziva celijakija. Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži i ječma. Kod osetljive dece, gluten oštećuje sluzokožu tankog creva i ometa apsorpciju hranljivih materija. Ovo oštećenje može proći neopaženo neko vreme. Tipični simptomi celijakije su bolovi u stomaku, proliv, razdražljivost, loše dobijanje težine i usporen rast. Celijakija se može ispoljiti ubrzo nakon što dete pojede prvu kašiku žitarica, ali u nekim slučajevima, simptomi su toliko blagi da se stanje može “tajno” odvijati na niskom nivou godinama, a dijagnoza se možda ne postavi sve do adolescencije.
Ako vaše dete pokazuje simptome alergije nakon konzumacije određene hrane, izbjegavajte tu hranu u ishrani i razgovarajte o simptomima sa svojim pedijatrom.
Dete koje izbjegava više vrsta hrane zbog alergije može biti izloženo riziku od malnutricije. Razgovarajte s vašim lekarom o poseti registrovanom nutricionisti kako biste dobili stručnu pomoć o tome kako mudro hraniti dete koje ima značajna dijetalna ograničenja.
Vaše dete sa alergijom na hranu trebalo bi moći obavljati sve aktivnosti kao i druga deca, osim konzumiranja hrane na koju je alergično. Razgovarajte sa svojim pedijatrom o izbjegavanju alergena, kao i o dijetalnim i terapijskim strategijama kako biste održali siguran i zdrav način života.
Pružamo vam sveobuhvatne alate za održavanje zdravog načina života, od praćenja nutritivnih vrednosti do analize vašeg BMI i informacija o aditivima u hrani.
Svinjska mast je tradicionalna namirnica koja se sve više vraća...
OpširnijeElektroliti bukvalno “napajaju” vaše mišiće. To su minerali poput natrijuma,...
OpširnijeKada je reč o održavanju svežine i potentnosti vaših suplemenata,...
OpširnijeKozije mleko često se koristi u zemljama poput Bangladeša, Pakistana...
OpširnijeU svetu slatkiša, pronalaženje zdravih, ali istovremeno ukusnih opcija može...
OpširnijeČokoladni banana hleb je savršen spoj bogatog čokoladnog ukusa i...
OpširnijeZucchini rolls sa sirom i začinskim biljem su savršeno predjelo...
OpširnijeOtkrijte iskustva i iskrene povratne informacije od ljudi koji su nam poverili svoj put ka zdravijem načinu ishrane.
Obožavam ovaj portal! Njihovi saveti o ishrani su neprocenjivi i kombinuju zdravlje sa praktičnošću. Toplo preporučujem svim ljubiteljima zdravog života!
Isprobao/Isprobala sam različite portale, ali ništa se ne može uporediti sa kvalitetom i korisnim informacijama koje nudi Zdrava Ishrana. Sada se uvek osećam informisano i sigurno u svojim odlukama o ishrani.
Zdrava Ishrana nudi vrhunske savete o ishrani. Njihovi članci nisu samo pouzdani već i veoma informativni. Ne mogu zamisliti dan bez posete njihovom portalu!