Insulinska rezistencija: Razumevanje, Simptomi i Prevencija

Bottom Shape
Article Image

Insulinska rezistencija je stanje u kojem su ćelije u telu manje osetljive na insulin, hormon koji omogućava ćelijama da apsorbuju glukozu (šećer) iz krvi radi energije. Kada su ćelije manje osetljive na insulin, telo mora proizvoditi više insulina da bi se nadoknadila ta manja efikasnost. Ovo stanje može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi, što može vremenom dovesti do predijabetesa, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

Definicija i mehanizmi

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i igra ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Kada jedemo, naša hrana se razgrađuje u glukozu, koja ulazi u krvotok. Insulin omogućava ćelijama u telu da apsorbuju glukozu i koriste je za energiju. Međutim, kod osoba sa insulinskom rezistencijom, ćelije postaju manje osetljive na dejstvo insulina, što znači da ne mogu efikasno apsorbovati glukozu iz krvi.

Uzroci

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju insulinske rezistencije, uključujući genetiku, nezdravu ishranu bogatu šećerima i zasićenim mastima, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost i starenje.

Simptomi

Simptomi insulinske rezistencije mogu biti suptilni i neprimetni u početnim fazama. Međutim, mogu uključivati povećanje težine, umor, probleme sa spavanjem, promene raspoloženja, kao i povećan apetit i žeđ.

Dijagnoza

Dijagnoza insulinske rezistencije obično se postavlja na osnovu testova kao što su test tolerancije na glukozu, test nivoa šećera u krvi, testiranje hemoglobina A1C i drugi.

Posledice

Insulinska rezistencija, osim što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, takođe može imati značajan uticaj na plodnost, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Kod žena, insulinska rezistencija može poremetiti ovulaciju i menstruacioni ciklus, što može dovesti do sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS je stanje koje karakteriše prisustvo cisti na jajnicima, hormonalna neravnoteža i insulinska rezistencija. Ovo stanje može dovesti do nepravilnih ili odsutnih menstruacija, povećanog rasta dlaka na telu i licu, akni i poteškoća sa začećem. Takođe, insulinska rezistencija može povećati rizik od pobačaja kod žena koje su već trudne.

Kod muškaraca, insulinska rezistencija može dovesti do smanjenja nivoa testosterona, hormona koji je ključan za plodnost muškaraca. Takođe, istraživanja su pokazala da insulinska rezistencija može smanjiti kvalitet sperme, što može otežati začeće.

Stoga, ukoliko par ima problema sa plodnošću, važno je da se obrate lekaru radi procene i eventualnog lečenja insulinske rezistencije, ukoliko je prisutna. Kontrola insulinske rezistencije može poboljšati šanse za uspešno začeće i trudnoću.

Prevencija i tretman

Prevencija insulinske rezistencije uključuje promene u ishrani, vežbanje, gubitak težine, smanjenje stresa i druge strategije. Za osobe koje već imaju insulinsku rezistenciju, lečenje može uključivati lekove i druge terapijske pristupe.

Razumevanje i upravljanje insulinskom rezistencijom su ključni za očuvanje zdravlja i sprečavanje razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i redovni lekarski pregledi mogu pomoći u održavanju osetljivosti na insulin i prevenciji komplikacija.

Alati

Bottom Shape

Pružamo vam sveobuhvatne alate za održavanje zdravog načina života, od praćenja nutritivnih vrednosti do analize vašeg BMI i informacija o aditivima u hrani.

ZdravaIshrana.rs

Preuzmite besplatno aplikaciju za vaše mobilne uređaje

Bottom Shape

Našu aplikaciju za vaše mobilne uređaje možete preuzeti u Google Play i Apple prodavnici.

Google Play App Store
Phone VIew

Novosti

Bottom Shape

Ostanite informisani o najnovijim trendovima, istraživanjima i savetima iz sveta ishrane.
Otkrijte kako pravilna ishrana može unaprediti vaše zdravlje, energiju i celokupan kvalitet života.

Article Image
Article Image
Article Image
Article Image
Article Image

Uloga Vitamina B12 u Našim Životima

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, ključan je nutrijent koji...

Opširnije
Article Image

Prednosti i Mane Keto i LCHF Ishrane

Keto i LCHF ishrane imaju mnoge zajedničke prednosti, ali se...

Opširnije
Article Image

Razlika između Keto i LCHF Ishrane

U poslednjih nekoliko godina, interesovanje za ishrane sa niskim unosom...

Opširnije
Article Image

Insulinska rezistencija: Razumevanje, Simptomi i Prevencija

Insulinska rezistencija je stanje u kojem su ćelije u telu...

Opširnije
Article Image

Keto Fritata sa Slaninom i Tri Vrste Sira

Ako ste u potrazi za ukusnim i hranljivim jelom koje...

Opširnije
Article Image

LCHF Italijanski Omlet sa Slaninom i Tri Vrste Sira

Ako tražite ukusan i hranljiv obrok koji je u skladu...

Opširnije
Article Image

Pljeskavice sa Gauda Sirom

U potrazi ste za ukusnim i zdravim obrokom koji je...

Opširnije
Article Image

Rolnice sa Biftekom i Provolone Sirom

Bilo da prelazite na ishranu sa malo ugljenih hidrata, tražite...

Opširnije

Pročitajte šta naši posetioci kažu o nama

Bottom Shape

Otkrijte iskustva i iskrene povratne informacije od ljudi koji su nam poverili svoj put ka zdravijem načinu ishrane.

Ovo je neverovatno...

Obožavam ovaj portal! Njihovi saveti o ishrani su neprocenjivi i kombinuju zdravlje sa praktičnošću. Toplo preporučujem svim ljubiteljima zdravog života!

review-avatar

Marija Jokić

Digital Marketing Specialist

Odlična fleksibilnost

Isprobao/Isprobala sam različite portale, ali ništa se ne može uporediti sa kvalitetom i korisnim informacijama koje nudi Zdrava Ishrana. Sada se uvek osećam informisano i sigurno u svojim odlukama o ishrani.

review-avatar

Jovana Sinđelić

App Developer

Jednostavno i korisno!

Zdrava Ishrana nudi vrhunske savete o ishrani. Njihovi članci nisu samo pouzdani već i veoma informativni. Ne mogu zamisliti dan bez posete njihovom portalu!

review-avatar

Jelena Joksimović

Protocol

Mailing lista

Prijavite se na našu mailing listu i budite uvek unapred obavešteni o novostima iz oblasti zdrave ishrane.