Autofagija

Bottom Shape
Article Image


Verovatno veći deo svog života niste bili svesni autofagije, iako je to proces koji se redovno odvija u vašem telu. Pojam je postao popularan izvan bioloških udžbenika tek s porastom dijeta tipa posta, koje su hvalile autofagiju kao sredstvo za mršavljenje i stvaranje mlađih, zdravijih ćelija.


Još uvek nema dovoljno istraživanja koje podržava indukovanje autofagije u svrhu blagostanja, primetno je da je kontinuirani prirodni proces vašeg tela razgradnje i čišćenja oštećenih delova ćelija ključan za ćelijsko i opšte zdravlje. Dodatno, rane studije sugerišu da bi autofagija mogla biti ključna za poboljšanje brojnih zdravstvenih stanja. Evo šta dosadašnja nauka kaže.Šta je autofagija?


Reč autofagija potiče od dve grčke reči, “autos”, što znači “sam”, i “phagomai”, što znači “jesti”. Autofagija, stoga, znači “samo jedenje” ili “samo proždiranje”, prikladan način opisivanja procesa kojim se telo čisti i reciklira oštećene delove ćelija.


Autofagija se dešava tokom perioda posta. Najčešće se događa dok spavamo, jer prirodno prolazimo kroz period bez hrane dok spavamo.


Autofagija je prirodan, vitalan proces koji se odvija u vašem telu i jedan je od najboljih načina za detoksikaciju i čišćenje loše funkcionišućih, starijih ili nepotrebnih delova vaših ćelija. Istraživanja na miševima pokazuju da kada su geni za autofagiju uklonjeni tako da su normalni procesi autofagije inhibirani, miševi ne mogu preživeti zbog degradacije organa i tkiva.

Autofagija omogućava vašem telu da popravi, reciklira i zameni ćelijske komponente. Autofagija je ključni proces koji usporava i sprečava normalni pad zdravlja i funkcije ćelija koji dolazi sa starenjem.Faktori koji pokreću autofagiju:


Intermitentni post
Različiti načini intermitentnog posta, poput posta naizmeničnih dana, 5:2 posta i posta s vremenskim ograničenjem, pokreću autofagiju. Istraživanja sugerišu da autofagija pokrenuta intermitentnim postom može poboljšati efikasnost lečenja raka i poboljšati kognitivne funkcije.

Ishrana bogata mastima, siromašna ugljenim hidratima
Ishrana poput ketogeničke (keto) ishrane, koja je bogata mastima i siromašna ugljenim hidratima, pokreće autofagiju prisiljavajući telo da sagoreva masti za energiju umesto ugljenih hidrata. Međutim, ketogenička dijeta treba da se sprovodi pod medicinskim nadzorom jer može imati dugoročne efekte na zdravlje srca.

Vežbanje
Fizička aktivnost, posebno aktivnosti koje stresiraju skeletne mišiće poput trčanja na traci, može pokrenuti autofagiju. Studije su pokazale da vežbanje moduliše proteine povezane s autofagijom i poboljšava nivo autofagije.

Dobar san
Dovoljan san takođe je povezan s indukovanjem autofagije. Poremećaji u ciklusu spavanja-budnosti mogu ometati autofagiju, što ističe važnost kvalitetnog sna.

Kurkumin
Kurkumin, spoj koji se nalazi u kurkumi, pokazao je u životinjskim studijama da pokreće autofagiju. Istraživanja sugerišu da unos kurkumina može koristiti uslovima poput dijabetičke neuropatije pokretanjem autofagije.

Iako su ovi faktori povezani s pokretanjem autofagije i imaju potencijalne zdravstvene koristi, važno je napomenuti da je veći deo istraživanja još uvek u ranoj fazi.

Intermitentni post i ketogeničke dijete možda nisu prikladni za sve, i savetovanje s medicinskim stručnjakom pre pokušaja ovih metoda je preporučljivo, posebno za decu, trudnice ili dojilje i osobe s određenim medicinskim stanjima poput dijabetesa ili bolesti bubrega.

Alati

Bottom Shape

Pružamo vam sveobuhvatne alate za održavanje zdravog načina života, od praćenja nutritivnih vrednosti do analize vašeg BMI i informacija o aditivima u hrani.

ZdravaIshrana.rs

Preuzmite besplatno aplikaciju za vaše mobilne uređaje

Bottom Shape

Našu aplikaciju za vaše mobilne uređaje možete preuzeti u Google Play i Apple prodavnici.

Google Play App Store
Phone VIew

Novosti

Bottom Shape

Ostanite informisani o najnovijim trendovima, istraživanjima i savetima iz sveta ishrane.
Otkrijte kako pravilna ishrana može unaprediti vaše zdravlje, energiju i celokupan kvalitet života.

Article Image
Article Image
Article Image
Article Image
Article Image

Autofagija

Verovatno veći deo svog života niste bili svesni autofagije, iako...

Opširnije
Article Image

Izbegavajte trans masti

Trans masti se često nalaze u čipsu, kokicama i prženoj...

Opširnije
Article Image

Alergije kod dece – uzroci i lečenje

Bilo koja hrana može izazvati alergijsku reakciju, ali 90% alergija...

Opširnije
Article Image

Aditivi u Hrani

Aditivi igraju značajnu ulogu u prehrambenoj industriji, budući da se...

Opširnije
Article Image

Domaći hleb

Danas, u vremenu kada brza hrana i industrijski proizvedeni proizvodi...

Opširnije
Article Image

Srpska salata

Dobrodošli u ukusni svet tradicionalne srpske kuhinje! Srpska salata je...

Opširnije
Article Image

Povrće i škampi preliveni soja-sosom

Dobrodošli u recept koji će vas osvojiti brzinom pripreme i...

Opširnije
Article Image

Slatki kupus sa junetinom

Priprema čorbastog slatkog kuvanog kupusa sa junetinom nije samo proces...

Opširnije

Pročitajte šta naši posetioci kažu o nama

Bottom Shape

Otkrijte iskustva i iskrene povratne informacije od ljudi koji su nam poverili svoj put ka zdravijem načinu ishrane.

Ovo je neverovatno...

Obožavam ovaj portal! Njihovi saveti o ishrani su neprocenjivi i kombinuju zdravlje sa praktičnošću. Toplo preporučujem svim ljubiteljima zdravog života!

review-avatar

Marija Jokić

Digital Marketing Specialist

Odlična fleksibilnost

Isprobao/Isprobala sam različite portale, ali ništa se ne može uporediti sa kvalitetom i korisnim informacijama koje nudi Zdrava Ishrana. Sada se uvek osećam informisano i sigurno u svojim odlukama o ishrani.

review-avatar

Jovana Sinđelić

App Developer

Jednostavno i korisno!

Zdrava Ishrana nudi vrhunske savete o ishrani. Njihovi članci nisu samo pouzdani već i veoma informativni. Ne mogu zamisliti dan bez posete njihovom portalu!

review-avatar

Jelena Joksimović

Protocol

Mailing lista

Prijavite se na našu mailing listu i budite uvek unapred obavešteni o novostima iz oblasti zdrave ishrane.